Historie

Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld met meer dan 3 miljard kopjes die dagelijks geschonken worden. Dat zijn 3 miljard relaxmomenten, momenten van bezinning, smaakbelevingen, gesprekken en connecties per dag! Geweldig toch? Op deze pagina vind je de belangrijkste historische momenten van thee en delen we onze passie over dit product dat onze samenleving creëert en bij elkaar houd.

Waar komt thee vandaan?

Thee komt oorspronkelijk uit zuidoost Azië, om specifieker te zijn uit het gebied dat we tegenwoordig China noemen. Volgens de legende dronk de Chinese Keizer Shennong, zoals hij wel vaker deed, een kop heet water. Dit was gebruikelijk om water te zuiveren werd het vaak eerst gekookt. Op een dag (in het jaar 2737BC) waaide van een nabijgelegen plant een aantal bladeren in zijn hete water. Nadat hij het water zag verkleuren waagde hij de gok en nam hij een slok. Hij stond direct versteld van de smaak en de energie die hij in zichzelf voelde opkomen.

Na dit voorval werd er veel geëxperimenteerd met verschillende bladeren en planten om nog meer smaken te verkennen. Er werd zelfs gedacht dat thee een helende werking had en daarom waren de Chinezen erg serieus over dit nieuwe goedje. Er werden boeken gepubliceerd waarin beschreven werd welke soorten thee je kon maken, hoe je het kunt verbouwen en wat de waarde van thee was. Thee werd zelfs gebruikt als een valuta om andere producten of diensten mee te kopen, het was dus een soort geld voor veel Chinezen.

Voor het eerst de grens over

Nadat thee in China al een enorme impact had gemaakt op de samenleving en het kweken, verwerken en drinken van thee al ver geovuleerd was waaide Thee voor het eerst over naar een ander land. Japan om precies te zijn.

Boeddhistische monniken dronken veel thee tijdens het mediteren om tot bezinning te komen. De eerste “thee momenten”. Eigenlijk zoals je nu vaak rustig een momentje voor jezelf pakt met een kopje thee tussen de drukte van de dag door. Bijzonder he die thee?

Toen de Boeddhistische monniken naar Japan gingen om het geloof te verspreiden namen ze thee mee. Hier werd het voor het eerst geïntroduceerd aan Japanse priesters. Die introduceerde het weer aan de keizers, koningen en eigenlijk alle nobelen in Japan. Hierdoor werd Thee in Japan een drankje voor de royal class. Totaal tegenovergesteld zoals in China, waar thee door en voor het volk was en zelfs als geld werd gebruikt, was dit in China eigenlijk exclusief beschikbaar voor de rijken.

Thee wereldwijd

Thee is een van grondleggers van internationale handel en misschien wel de reden dat we tegenwoordig zo veel internationale producten overal ter wereld verkrijgbaar hebben. Het eerste schriftelijke bewijs van thee buiten Azië is te vinden in het logboek van een Arabische reiziger in het jaar 879. Hierin beschreef hij hoe Thee een van de belangrijkste producten was in Azië. Een paar honderd jaar later schrijft de bekende Marco Polo over een nieuwe wet in China. “De Thee belasting”. Een Chinese wet voor de internationale handel in Thee. In het begin van de 17e eeuw waren het de Nederlanders die Thee voor het eerst naar Europa brachten. Per boot werd dit vanuit China meegenomen naar Amsterdam en de populariteit van het drankje groeide snel. Het werd veel gedronken in Frankrijk, Nederland en natuurlijk Engeland. Nadat Nederland het drankje had geïntroduceerd aan de Engelsen ging het heel hard. Engeland had veel koloniën in die tijd en dat zorgde ervoor dat Thee ineens wereldwijd gedronken werd op Engels grondgebied. Bijna alle thee kwam op dat moment nog uit China, dit maakte China een enorm machtig land en zorgde voor veel geld.

Thee en oorlog

Thee, het drankje dat mensen samen brengt, momenten van bezinning geeft en een medische werking zou hebben. In Engeland was thee enorm belangrijk omdat het de bevolking een reden gaf het water te koken voordat het gedronken werd. Dit doodde veel bacteriën in het drinkwater en zorgde voor een enorme daling in het aantal zieken en doden door ziekte.

China had hiertoe eigenlijk een Monopoly en daar was Engeland het niet meer mee eens. Ze waren niet van plan hun volledige staatskas te blijven uitgeven aan Chinese thee en besloten hier oorlogen over te voeren. Uiteindelijk werd besloten thee te verbouwen op Engelse kolonies waar het klimaat ook geschikt zou zijn voor thee. Zo werden thee plantages opgericht in India en Taiwan dat destijds in Engels bezit was. Dit maakte thee nog belangrijker voor de Engelse, nu ze zelf de thee produceren hadden ze ook de verantwoordelijkheid om de thee te kunnen verkopen. De eerste vormen van marketing op grote schaal gebeurde dan ook rondom thee. Het was belangrijk voor de Engelse overheid dat het volk nog meer Thee ging drinken zodat de plantages niet voor niets waren opgericht.

Thee en vrijheid

Overal ter wereld wordt thee gedronken. Na de wereldwijde expansie van Thee door de Engelse over hun eigen kolonies kreeg thee er een nog nieuw historisch punt bij. De bevrijding van Amerika. Amerika was een Engelse kolonie en ook daar werd enorm veel Thee gedronken en dus ook naar toe gescheept. Voor veel mensen stond Thee gelijk aan de enorme macht dat het Engelse Koninkrijk had. De Amerikanen waren het zat om te werken voor de Engelse en belasting te betalen aan een land dat aan de andere kant van de oceaan lag. Symbolisch werden toen alle thee ladingen die in de haven binnen kwamen in zee gedumpt. Ze waren klaar met het Engelse koninkrijk en lieten dit op deze manier zien. De complete zee kleurde zwart van de thee, dit moment staat bekend als de Boston Tea Party en is tot op de dag van vandaag bekend als de start van de Amerikaanse vrijheid. Dit is een van de redenen dat in Amerika Thee minder populair is en koffie meer gedronken wordt.

Thee vandaag de dag

Vandaag de dag is thee nog steeds een drank die wereldwijd gedronken wordt en voor veel mensen nog steeds een moment van bezinning. Een moment om bij te kletsen, pauze te nemen en in de drukte van de dag stil te staan. Precies zoals het ooit begonnen is, in de achtertuin van de keizer Shennong en de boeddhistische monniken.

Bekijk ons volledige assortiment

De Theecompagnie is ontstaan uit passie voor thee, historie en het samenkomen bij elkaar.